Gradnja in vzdrževanje

Županja Občine Hrpelje-Kozina: Najpomembnejši je dialog za doseganje poštenih kompromisov

Na okrogli mizi o gradnji dostopnih cest do drugega tira, ki je potekala 26. maja 2021 v organizaciji Educentra, so razpravljali o tem, kako so se dostopne ceste načrtovale in gradile, kako so potekali odkupi zemljišč ter kakšne so bile izkušnje vpletenih.

Udeležencem je predstavnik družbe 2TDK Martin Tomažin tudi širše predstavil projekt Drugi tir. Na okrogli mizi so sodelovali vodja tehničnega sektorja družbe 2TDK Marko Žitnik, glavni projektant drugega tira Edmund Škerbec iz družbe SŽ-PP in vodja projekta drugega tira na DRI Bojan Cerkovnik, s posnetimi izjavami na zastavljena vprašanja je kot predstavnica lokalne skupnosti sodelovala županja Občine Hrpelje – Kozina Saša Svetelšek Likavec. Udeleženci posveta so si po okrogli mizi tudi ogledali dostopne ceste na območju Črnega Kala.

Vloga lokalnih skupnosti pri gradnji dostopnih cest do drugega tira

Po besedah županje Občine Hrpelje-Kozina Saše Svetelšek Likavec so prvi pogovori družbe 2TDK in občin glede gradnje drugega tira začeli leta 2010, ko se je pripravljala vsa dokumentacija. Po letu 2016 so se pogovori nadaljevali. Izvedene so bile javne obravnave z občani, občine pa so prispevale svoja strokovna mnenja in delovale kot povezovalni člen med investitorjem in lokalnim prebivalstvom. Na ta način so zbližali stališča tako prebivalstva, kot investitorja.

Občina  Hrpelje-Kozina leži na stičišču treh svetov: Brkinov, Čičerije in Krasa. Prav slednji, s Krajinskim parkom Beka, je najbolj občutljiv za tako velike gradbene posege. Kraj Beka je postal leta 2018 veliko gradbišče. V tem delu neokrnjene narave z majhnimi vasicami in ozkimi lokalnimi cestami, so dela pomenila grob poseg tako v naravo, kot v življenja lokalnega prebivalstva. Ne glede na vse so se zavedali pomena državnega projekta Drugega tira, zato so iskali rešitve, ki bi zadovoljile vse strani: investitorja, lokalnega prebivalstva in ne nazadnje tudi lokalne skupnosti.

Pri tako velikem projektu ni mogoče zadovoljiti vsem željam, se pa lahko sklepajo pošteni kompromisi. Izravnalni ukrepi so občini Hrpelje-Kozina prinesli prepotrebno krožišče za vasi Klanec, Ocizlo in Beko in obvoznico mimo naselja Beka, urejen pa je bil tudi začasni obvoz priljubljene kolesarske poti ter druge manjše pridobitve.

Po besedah županje Saše Svetelšek Likavec je najpomembneje pravilno voditi dialog in poslušati ter slišati probleme ljudi in jih uskladiti z investitorjem. Dobro je voditi dialog skupaj z investitorjem in krajani. Na ta način krajani spoznavajo ljudi, ki delajo na projektu, s tem pa lažje sprejmejo projekt in posege v njihovih krajih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki