Foto: MX3D

Pred dnevi v Amsterdamu odprli prvi 3D – tiskani jekleni most za pešce in kolesarje. Večkrat nagrajeni most so na mesto postavitve pripeljali po amsterdamskih kanalih. Dvanajst metrov dolg most je izdelan iz 4500 kilogramov nerjavečega jekla, šest mesecev so ga tiskali štirje roboti. Konstrukcijo so postavili čez enega najstarejših kanalov v rdeči četrti Amsterdama.

Številni senzorji, pritrjeni na most po zaključenem tiskanju, bodo spremljali napetost, gibanje, vibracije in temperaturo po konstrukciji v odvisnosti od gibanja ljudi in spreminajanja vremenskih razmer. Ti podatki bodo vneseni v digitalni model mostu.

Inženirji bodo digitalni model mostu uporabljali za spremljanje in preučevanje lastnosti materiala in s pomočjo strojnega učenja spremljali trende v podatkih, ki bi lahko nakazovali na spremembe v lastnostih konstrukcije ali na potrebo po vzdrževanju. Upajo tudi, da bodo pridobljeni podatki  pomagali razumeti, kako bi se lahko 3D tiskano jeklo uporabljalo za večje in bolj zapletene gradbene projekte.

Več si o izdelavi mostu lahko ogledate na spletni strani izdelovalca MX3D

Foto in video: MX3D

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki