Preden mlade pošljemo v promet, jih je treba opremiti z gibalnimi sposobnostmi, ki jim bodo na kolesu omogočile varno vožnjo. Ustvarjanje trdnih in stabilnih temeljev, katerih osnova je ljubezen do kolesarjenja, je torej ključnega pomena za dolgoročni in trajnostni razvoj kolesarjenja v Sloveniji.

Picture of Dejan Gorenc, Pumptrack Slovenija

Dejan Gorenc, Pumptrack Slovenija

Dejan je ljubitelj kolesarjenja, ki svoje navdušenje prenaša na mlade.

Sam se rad spominjam dneva, ko sem iz garaže pripeljal čisto novega živo rdečega BMXa, ki ga je takrat izdelovala tovarna Rog iz Ljubljane. Zagotovo se ga spominjate, verjetno ste ga imeli tudi vi. Vsi smo ga imeli. Kot se za otroke spodobi, smo nenehno iskali izzive in jih našli v obliki skakalnic, ki smo jih izdelali iz lesenih odpadnih palet. Po njih smo skakali celo poletje. Krasni, nepozabni spomini. 

Kolesarjenje nam je predstavljalo več kot zgolj vožnjo s kolesom. Druženje s prijatelji in z emocijami napolnjene dnevne dogodivščine so v nas ustvarile prelepe spomine in s tem trajno ljubezen do kolesarjenja. 

Mlade je torej treba navdušiti nad kolesarjenjem že v njihovi zgodnji mladosti in ustvariti trdne temelje, ki jih bodo, v veselju do kolesarjenja, morda odpeljali v smeri športnega udejstvovanja in poseganja po kolesarskih odličjih ali pa do uporabe kolesa v vsakdanjem življenju. Ljubezen do kolesarjenja je ključnega pomena za dolgoročni in trajnostni razvoj kolesarjenja v Sloveniji.

Nepozabne spomine danes ustvarjajo novodobni pumptrack poligoni. So naravni magnet za otroke in mladino. Na prvi pogled enostavni objekti, vendar, ko jih podrobneje spoznate, ugotovite njihovo dodano vrednost, ki jo prinašajo v okolje. S svojimi grbinami in zavoji ustvarjajo sklenjeno celoto po kateri se polni navdušenja in veselja vozijo otroci in mladina s svojimi kolesi in poganjalčki. Nekateri so celo tako zelo navdušeni, da jih morajo starši buditi ob šestih zjutraj, da bodo lahko prišli prvi na poligon in jih nato v joku odpeljejo stran, saj še nočejo domov na kosilo. 

Pumptrack poligoni so dokazali, da v okolje prinašajo pomembne koristi, ki jih kolesarjenje na dolgi rok potrebuje.
Pumptrack poligon v vsaki slovenski občini

Poligoni v svojem lokalnem okolju aktivirajo otroke in mladino. S svojo preprostostjo in dostopnostjo pritegnejo vse uporabnike koles, rolerjev, rolk in skirojev. Na njih se zabavajo in obenem krepijo svoje sposobnosti. Po besedah športnega strokovnjaka Sama Rauterja s Fakultete za šport, vožnja po pumptrack poligonu krepi vse naše temeljne gibalne sposobnosti. 

V Sloveniji je v zadnjih petih letih zraslo preko 50 takšnih poligonov. Cilj h kateremu si prizadeva gibanje Pumptrack Slovenija je postavitev 212 poligonov do leta 2030, kar pomeni poligon v vsaki slovenski občini.

S postavitvijo poligonov ustvarjamo nacionalno mrežo osnovne kolesarske infrastrukture, ki predstavlja gonilo kolesarskega udejstvovanja mladih. Društva po Sloveniji, vključno s Kolesarsko zvezo Slovenije se zavedajo, da brez podmladka ni dolgoročnega razvoja.  

Koristi pumptrack poligona:

– gibalna aktivacija otrok in mladine v lokalnem okolju,

– opolnomočenje otrok z gibalnimi sposobnostmi preden se podajo na prometno cesto,

– temeljna infrastruktura za izvajanje aktivnosti lokalnih športnih društev,

– osnovni gradnik razvoja kolesarjenja v okolju (8 faz razvoja kolesarjenja),

– inovativna infrastruktura, ki se odlično povezuje s turizmom,

– orodje za organsko rojevanje mladih kolesarjev,

– ustvarja se prava ljubezen do kolesarjenja,

– prostor za druženje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki