Avtomatiziran sistem izposoje koles »Krčan« je Občina Krško vzpostavila v letu 2017, v štirih letih pa je sistem nadgradila in širila, za kar je vložila 215.000 evrov proračunskih sredstev. Do novembra 2020, ko so zaradi vandalizma kolesa umaknili iz sistema, so zabeležili 311 uporabnikov in 7049 izposoj, kar je v povprečju deset na dan.

Na vroč, skoraj poletni dan, v Krškem ni bilo opaziti veliko kolesarjev. Po besedah Romane Pečnik je v Krškem sicer veliko rekreativnih kolesarjev, kolo kot sredstvo prevoza na delo pa še ni tako priljubljeno. Povečano uporabo sicer opažajo v poletnih mesecih. Nekatera podjetja v Krškem, kot je Savaprojekt, promovirajo kolesarjenje med zaposlenimi, večina podjetij pa je aktivnejših zgolj v tednu mobilnosti. Na občini zato poskušajo z različnimi dejavnostmi motivirati podjetja in za kolesarjenje navdušiti čim več občanov.

Sistem izposoje Krčan z osmimi postajami in štiridesetimi kolesi

Avtomatiziran sistem izposoje koles »Krčan« je Občina Krško vzpostavila v letu 2017, v štirih letih pa je sistem nadgradila in širila, za kar je vložila 215.000 evrov proračunskih sredstev. Do novembra 2020, ko so zaradi vandalizma kolesa umaknili iz sistema, so zabeležili 311 uporabnikov in 7049 izposoj, kar je v povprečju deset na dan. Februarja letos so sistem ponovno vzpostavili, pri čemer Občina Krško nekoliko zaostruje splošne pogoje izposoje s ciljem, da prepreči vandalizem oziroma nove poškodbe koles in postaj. V primeru namernih poškodb bo namreč uporabnik moral povrniti stroške popravila po veljavnem ceniku pooblaščenega serviserja. Mrežo osmih postaj s skupaj štiridesetimi kolesi nameravajo razširiti tudi v naselja izven mesta Krško, vendar bi pred tem radi rešili problem vandalizma. Zaposleni na občini imajo na razpolago električno kolo.

V delu aplikacija, ki bo omogočila izposojo koles tudi turistom

Na spletni strani TIC Krško najdemo kolesarske turistične produkte različnih organizatorjev: Brestaniška Kolesarska pot, Krška Kolesarska pot – Kranjska pentlja, Krška Kolesarska pot – Štajerska pentlja, S kolesom po Brestanici in njeni okolici, Za ljubitelje kolesarjenja – lepote pokrajine, Na kolo za zdravo telo – lepote pokrajine, Kolesarske poti Povezani s Savo, Doživetje vina in okusov z e-kolesi in Doživetje čokolade in okusov z e- kolesi. Nekateri organizatorji si pri Občini Krško na svoje ime izposodijo kolesa in zanje v času uporabe tudi odgovarjajo. Na občini ravno v tem času pripravljajo aplikacijo, ki bo omogočila izposojo koles tudi turistom.

Kako pa kaže s kolesarsko infrastrukturo?

Občina Krško je kandidirala za sredstva EU s tremi kolesarskimi povezavami. Ena od njih, Krško – Sotelsko – Brestanica, je že izvedena. 3,17 kilometra ceste severno od Krškega, na levem bregu reke Save so uredili tako, da po njej sicer lahko vozijo avtomobili, vendar imajo prednost kolesarji, na kar nakazuje vsa prometna signalizacija. S tem so izboljšali kolesarsko povezanost občine z naselji Senovo in Brestanica.

Vloga za sofinanciranja kolesarske povezave Krško – Kostanjevica na Krki je bila oddana in čaka na potrditev. Gre za malo manj kot 20 kilometrov kolesarskih povezav, ki deloma potekajo kot samostojna kolesarska pot, deloma po cesti, odvisno od tega kakšne so bile prostorske možnosti. Po besedah Alenke Laznik, višje svetovalke za investicije na občini Krško, bosta na tej povezavi tudi dve brvi čez potoka Senuša in Sajevec. Kolesarska povezava je razdeljena na več odsekov, celotna pa je delo enega projektanta, to je družbe GPI iz Novega mesta.

Za pridobitev sredstev EU je bila predvidena tudi kolesarska povezava Občina Kozje – Občina Krško, vendar je ta projekt kasneje prevzela Direkcija RS za infrastrukturo. 

Po besedah Alenke Laznik, višje svetovalke za investicije na Občini Krško, čakajo na potrditev sofinanciranja kolesarske povezave Krško - Kostanjevica na Krki.
Dirka po Sloveniji tudi čez Občino Krško

Po enoletnem premoru se lahko ljubitelji kolesarjenja znova veselijo Dirke po Sloveniji. Ta bo v tretji etapi, 11. junija letos, v dolžini 165 kilometrov, potekala od Brežic do Krškega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki