Foto: Facebook, Andrej Velkavrh

Kako vreme vpliva na kolesarjenje, je na Danskem več kolesarjev, ker tam pogosteje enakomerno in drobno dežuje, pri nas pa »lije kot iz škafa«? Andrej Velkavrh je meteorolog in kolesar. Če bi ga vprašali, bi gotovo potrdil, da za kolesarjenje ni neprimernega vremena, le neprimerna oprema. Za naš portal je strnil nekaj misli.

Je vreme krivo ali ne?

“Vreme skoraj zagotovo ni “krivo”, da je na Danskem več kolesarjev kot pri nas. Kvečjemu obratno. Tam pogosto piha in tudi močneje piha kot pri nas. Tudi pogosteje dežuje, morda ne tako dolgo in močno, kot lahko pri nas, a vendarle prevladuje “angleški” tip vremena, kar kolesarje primora, da so opremljeni tudi za dež. Pa temperature so, razen včasih pozimi, lahko nižje. Predvsem pa veter, ta “prijatelj” kolesarjev …!”

»Tudi pri minus deset se da, saj se človek segreje, ko kolesari v klanec, pa tudi v vročini gre, le pravo turo si je treba izbrati.«
Zakaj je kolesarjenje na Danskem popularnejše kot v Sloveniji?

“Dobrega pojasnila ne vem, ampak morda je vendarle nekaj vzrokov.
Danska je precej bolj ravna kot Slovenija. Verjetno so tam že prej imeli več dovolj dobrih cest, ki so bile primerne tudi za kolesarjenje. In kolo je tehnični pripomoček, ki nekaj stane, danska družba pa je bila tehnološko prej dovolj razvita, da so si ljudje lahko kupili kolesa. Pri nas je bilo še takoj po drugi vojni kolo nekakšen luksuz. In kapitalistični gospodarski sistem je ljudem verjetno nudil več možnosti za nakup kolesa in boljših koles kot socializem.

Najbrž vpliva tudi gostota poselitve: gosteje naseljena Danska z večjimi mesti je najbrž bolj spodbudna, da se kam odpraviš s kolesom, kot pri nas v preteklosti. Pa morda malo skandinavske askeze, ki bolj deluje v smeri skromnosti in dela, če se morda v tem ne motim. Slovenci smo očitno narod ljubiteljev avtomobilov. Čeprav se zadnje čase kolesarjenje strmo vzpenja, a bolj v smislu rekreacije in športa, kot prevoza na delo in po opravkih, kjer se še vedno, vse preradi, usedemo v avto.”

O tem, kako ni življenja brez kolesa

“Ja, kolo je moj način življenja. Iz Brezovice v službo, razen v jutranje dežurstvo. Poleti, pozimi, v dežju in soncu. Vse se da, je samo v glavi. Za rekreacijo po hribih pa itak. Tudi v vročini je šlo, samo prave ture si je treba izbrati!”

Brez kolesa ni življenja, pravi Andrej Velkavrh, tudi če ga je kdaj treba nositi na hrbtu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki