DOGODKINovice

Vozniki snežnih plugov preizkušali spretnosti na evropskem tekmovanju

V avstrijskem Tullnu, majhnem kraju ob Donavi blizu Dunaja, se je včeraj zaključilo prvo evropsko tekmovanje voznikov snežnih plugov. Med sedemindvajsetimi tekmovalci iz devetih evropskih držav so bili tudi štirje Slovenci. Med tekmovanji so potekali »Pogovori o zimski službi«, ki jih je vodil Peter Nutz, vodja zimske službe in vodja tehničnega odbora za zimsko službo pri PIARC-u.

Poligon, na katerem so vozniki preizkušali svoje spretnosti, je bil postavljen v Varnostnem in gasilskem centru spodnje Avstrije v Tullnu. Tekmovanje je potekalo tri dni. Prvi dan je bil namenjen treningu. Vsaka država je imela na razpolago eno uro, da so se tekmovalci preizkusili na različnih spretnostnih točkah. Tekmovalo se je z Mercedesovim Unimogom serije U423 in plugom Springer SHL 3204, širine 3,2 metra. Za zmago je bilo treba kar najhitreje prevoziti poligon in biti čim natančnejši na posameznih točkah.

Že prvi dan se je izkazalo, da imajo najštevilčnejšo podporo Nemci in da so glavni favoriti Avstrijci. Le ti so imeli skoraj identičen poligon na avstrijskem državnem prvenstvu lansko leto in poligon za trening tako rekoč pri roki. Nemške tekmovalce je spremljala številna delegacija, vključno s sorodniki, ženami in otroki pa tudi »trenerjem«, ki je budno spremljal šoferje in jim svetoval, pod kakšnim kotom in s kakšno hitrostjo bodo najbolje rešili posamezne naloge. Poleg tehnike je bila pomembna tudi taktika.
Drugi dan je bil namenjen kvalifikacijam za finale, v katerega sta se prebila tudi dva Slovenca. Dogodek so zaznamovali vrhunska organizacija, tekmovanje na popolnoma novih Mercedesovih unimogih, napeti boji, gala večerja in slovesna podelitev pokalov zmagovalcem. Po pričakovanju so prva tri mesta pripadla Avstrijcem. Dobro jim je pariral tekmovalec iz Latvije, Slovenca Damjan Marinc in Boštjan Vereš, zmagovalec slovenskega tekmovanja voznikov plugov, ki je potekalo pred štirimi leti v organizaciji Educentra in v sodelovanju z Direkcijo RS za infrastrukturo in Darsom, sta po finalnih vožnjah zasedla 11. in 12. mesto.

Dogodek je nastal s podporo zvezne in deželnih vlad Republike Avstrije ter s pomočjo sponzorjev, spremljali so ga predstavniki PIARC-a, župan Tullna in seveda tudi predstavniki vseh pokroviteljev. Neformalno sem izvedela, da naj bi tekmovanje potekalo vsake dve leti, naslednja gostiteljica naj bi bila Nemčija in čez štiri leta Francija.

Vas zanima več o tekmovanju in zadnjih trendih v zimski službi, ki so jih predstavili v Avstriji? Pridružite se nam na Konferenci o zimski službi, ki bo 10. novembra 2022 v Kristalni palači v Ljubljani.

Oglejte si nekaj utrinkov s spretnostnega poligona na katerem so se pomerili tekmovalci.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki