Zanimivosti

Po novem letu prepovedano prehitevanje za tovornjake

Foto: Pixaby

Za zagotavljanje boljše pretočnosti in večje varnosti je Ministrstvo za infrastrukturo, skupaj z Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), odločilo, da bodo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti A1 (med Šentiljem in Koprom) tovornim vozilom, katerih masa presega 7,5 tone, v dnevnem času prepovedali prehitevanje.

Prehitevanje bo tovornim vozilom še vedno dovoljeno na odsekih, kjer so trije vozni pasovi. Podobna prepoved prehitevanja tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone deloma v Sloveniji sicer že velja – denimo na nekaterih odsekih severne ljubljanske obvoznice, a je časovno omejena (skupno na šest ur). Prepoved namreč velja v prometnih konicah med 6. in 9. uro ter med 14. in 17. uro.

Omejitev prehitevanja za težke tovornjake (z nekaterimi izjemami) so pristojni sprejeli leta 2007, leto kasneje pa so prepoved omejili na čas največjih prometnih obremenitev. Znake za prepoved prehitevanja težkih tovornih vozil na severnem delu avtocestnega obroča okoli prestolnice so sicer postavili šele pred tremi leti.

Od aprila 2017 pa tam velja tudi popolna prepoved nočne vožnje (med 22. in 6. uro) težkih tovornih vozil. Tranzitni tovorni promet je preko signalizacije preusmerjen na preostali del obroča. Na Darsu so ob tem opozorili na spremembe – ta morajo na poti med štajersko in primorsko avtocesto ponoči obvezno uporabiti le južno in vzhodno avtocestno obvoznico.

Prihajajoči dogodki