DOGODKINovo

V Ljubljani so se zbrale ženske, ki delajo v gradbeni panogi

Po nekaj zaporednih deževnih dnevih se je 23. maja letos razvedrilo. Lepo vreme je spremljalo dogodek, na katerem so se zbrale ženske, ki delajo v gradbeni panogi. Povezovanje inženirk gradbeništva in večja promocija njihovih dosežkov je bila želja pokojne mag. Mojce Ravnikar Turk iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije, ki je leta 2019 prva organizirala tovrstni dogodek. Po petih letih so izjemne inženirke gradbeništva predstavile svoje dosežke in izzive, s katerimi se srečujejo na svoji poklicni poti.

“ V povprečju na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani študira tretjina študentk, študij jih zaključi okoli štirideset odstotkov. Značilno je, da so dekleta bolj resna, vztrajna, so pa tudi bolj tiha. Inženirke gradbeništva se moramo oglašati in povedati svoje mnenje in možne rešitve pri aktualnih dilemah poveznih z gradbeništvom. Prav javnemu nastopanju na fakulteti v zadnjem času posvečamo posebno pozornost,” je poudarila dekanja dr. Violeta Bokan Bosiljkov. “Ženske v gradbeništvu potrebujemo pogum, sem prva dekanja, ampak sem tudi prva, ki se je na to mesto sploh prijavila. Nimam občutka, da bi o moji potrditvi odločal spol, pomembno je znanje, kompetence, komunikativnost in povezovalnost.”  

dr. Violeta Bokan Bosiljkov, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani

»Inženirke gradbeništva se moramo oglašati in povedati svoje mnenje in možne rešitve pri aktualnih dilemah poveznih z gradbeništvom.«

Barbara Škraba Flis, Inženirska zbornica Slovenije

»Ženske imamo znanje in sposobnosti, moramo pa biti bolj drzne. Držati moramo skupaj in se podpirati. Gradbeništvo ni lahka panoga.«

Po besedah Barbare Škraba Flis, generalne sekretarke Inženirske zbornice Slovenije, gradbeništvo vodijo moški. Odgovor na vprašanje, zakaj je tako, je iskala v tem, da se ženske ne želijo izpostavljati. Pa vendar ni dobrega tima brez žensk, moški so drzni, ženske so natančne in vztrajne. »Ženske imamo znanje in sposobnosti, moramo pa biti bolj drzne. Držati moramo skupaj in se podpirati. Gradbeništvo ni lahka panoga,« je poudarila.

Podprla je idejo, da se ženske vseh strok in profilov, ki delajo v gradbeništvu povezujejo in tako nadaljujejo pobudo pokojne mag. Mojce Ravnikar Turk iz Zavoda za gradbeništvu Slovenije, ki je bila prva pobudnica povezovanja in promocije vloge žensk v gradbeništvu.

V pogovoru, ki ga je povezovala Tina Bučić, DRI upravljanje investicij so sodelovale: Ksenija Marc, DRI upravljanje investicij, Julija Gruden, Urbanscape Green Solution in Nina Kolarič Tibaut, Atrij gradbeni inženiring in dr. Anka Ilc, Structum.

Ksenija Marc, DRI upravljanje investicij, Julija Gruden, Urbanscape Green Solution in Nina Kolarič Tibaut, Atrij gradbeni inženiring, so v kratkih predavanjih predstavile nekatere projekte, s katerimi se trenutno ukvarjajo. Ksenija Marc je izpostavila številne prednosti in pozitivne učinke uporabe novih tehnologij, med katerimi sta najpomembnejši povečanje produktivnosti in nižanje stroškov. Apelirala je na pogostejšo uporabo BIM tehnologije. Julija Gruden je predstavila slovenske rešitve za bolj zeleno grajeno okolje na Bližnjem vzhodu, Nina Kolarič Tibaut pa je opozorila na neživljenjskost tehnične smernice za graditev in projektiranje v zdravstvu.

Na osrednjem delu dogodka, okrogli mizi, ki jo je povezovala Tina Bučič , DRI upravljanje investicij, je poleg omenjenih govornic sodelovala tudi dr. Anka Ilc, Structum, ki bedi nad kakovostjo vgrajenih betonov pri največjih slovenskih gradbenih projektih. Sogovornice so se strinjale, da je pri izbiri študija najpomembnejše osebno zanimanje, pri opravljanju dela pa zgolj strokovnost, in spol pri tem ne igra vloge. V pogovoru so se izrisale skupne lastnosti uspešnih žensk: zavzetost pri delu, navdušenje nad ustvarjanjem novega, vedoželjnost, odgovornost, odločnost in osebna integriteta. Bistveno je, da se ne bojimo izzivov ali tega, da bomo delale napake, ampak se tudi iz njih učimo, pridobivamo izkušnje in strokovno rastemo, so poudarile.

Ksenija Marc, DRI upravljanje investicij

»Najpomembneje je, da se ne bojimo narediti napake. Napake se dogajajo, pomembno je, da jih priznamo in da istih napak ne ponavljamo.«

Anka Ilc, Structum

»Pri vodenju je potreben pogum za odločitve, pogum za iskrenost in pogum za ponižnost, da poslušaš tiste, ki vedo več od tebe.«

Julija Gruden, Urbanscape Green Solution

»Največ kar mi je dala Fakulteta za gradbeništvo v Ljubljani je, da so nas naučili kako reševati probleme, kako najti informacije in kako kaj hitro razumeti.»

Nina Kolarič Tibaut, Atrij gradbeni inženiring

»V našem družinskem podjetju imamo podobne izzive kot velika podjetja. Majhnost je naša prednost, delujemo kot en tim in zaradi tega smo tudi uspešni.«

Posebna gosta dogodka sta bila Boštjan Romih, priznani televizijski voditelj, ki je predstavil tehnike za izboljšanje veščin javnega nastopanja in Zmago Sagadin, eden najuspešnejših košarkarskih trenerjev vseh časov, ki je opisal uigrano sodelovanje, povezovanje v ekipi in motiviranost za doseganje uspehov.

Dogodek je dokazal, kako lahko z znanjem, vztrajnostjo in strastjo ženske premikajo meje in premagujejo ovire ter spreminjajo podobo našega sveta. Dogodek je potekal je v organizaciji družbe Educenter v sodelovanju z Inženirsko zbornico Slovenije ter ob podpori DRI upravljanje investicij, Zavoda za gradbeništvo Slovenije in DRC, Združenje za promet in prometno infrastrukturo Slovenije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki