DigitalizacijaNovoOglas

Digitalizacija občinske cestne infrastrukture – kdaj, zakaj in kako?

Upravljavci cestne infrastrukture pridobijo z digitalizacijo popoln in merljiv popis cestne infrastrukture, kar vključuje sloje kategoriziranih cest in odseke cest, inventar vertikalne in horizontalne prometne signalizacije, urejene osi cest, oceno poškodovanosti cestišč, popis parkirišč in še več. S tem optimizirajo upravljanje z občinskim prostorom in prometno infrastrukturo.

Kako poteka digitalizacija ceste infrastrukture?

»Gre za snemanje cest, običajno iz avtomobila, kjer s hkratnim zajemom laserskih podatkov in panoramskih fotografij, pridobimo kakovostne prostorske podatke, ki se jih lahko pregleduje in ureja v naprednem prikazovalniku,« razlaga Beno Lipnik iz družbe Flycom Technologies. »Podatki so pripravljeni tudi za vnos v druge sisteme, v primeru občin recimo za PISO sisteme. Pomembno je, da podatke že pred predajo naročniku anonimiziramo. To je pomembno zaradi Zakona o varstvu osebnih podatkov ter evropske uredbe o zaščiti osebnih podatkov.«

Z avtomobilom in letalom do digitalnega dvojčka

Tako pridobljeni podatki so tudi dobra osnova za obveznosti, ki jih imajo občine v zvezi z vodenjem banke cestnih podatkov. Z izvedbo digitalizacije se lahko na občini izognejo večini terenskega dela. Z rešitvijo Flycom Technologies občine pridobijo zelo visoko natančnost podatkov, tudi do nekaj centimetrov. Poleg avtomobila, s katerim zajemajo cestne podatke, imajo tudi dve letali, s katerima zajemajo podatke iz zraka. Opažajo trend, da se občine, ki so se odločile za zajem podatkov z avtomobilom, kasneje odločijo še za izdelavo ortofota in laserskega posnetka iz letala. Te podatke potem združijo in tako pridobijo digitalni dvojček občine.

Kaj zagotavlja Flycom Technologies

Vsi podatki zajeti skladno z določili Uredbe (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta ter Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07).

Več kot 10 let izkušenj zajema podatkov iz zraka. Znanje so prenesli tudi na mobilno platformo avtomobila. Podatke zajemajo skladno z najvišjimi evropskimi standardi na tem področju.

Lastna programska rešitev za urejanje in pregled zajetih 2d in 3d podatkov. Glede na želje naročnika pa so lahko podatki pripravljeni tudi v formatih za uvoz v druge GIS sisteme.

Občino oziroma ceste lahko posnamejo tudi iz zraka in na ta način poskrbijo še za drugo dimenzijo zajema. Podatki zajeti iz letala in avta se uparijo ter tako dobimo popoln digitalni dvojček občine.

Flycom Technologies so izvedli digitalizacijo cestne infrastrukture za Mestno občino Ljubljana in Občino Ajdovščina. Ponudbo prilagodijo glede na potrebe občine. »Povezovanje občin je dobrodošlo. S tem lahko zajamemo večje področje, kar nekoliko zmanjša stroške. Rad bi poudaril, da je naša rešitev zasnovana modularno, s tem postane naša storitev dostopna vsem občinam, tudi manjšim. Naša storitev je najbolj primerna za občine, ki želijo natančnejše in kakovostnejše podatke. Z vsako občino se pogovorimo o njihovih potrebah in temu prilagodimo ponudbo, tako vsebinsko kot stroškovno,« trdi Beno Lipnik.

Ponudba po posameznih modulih

Za zajem podatkov uporabljajo laser, sferično kamero za zajem 360 stopinjskih panoram ter dva visoko zmogljiva fotoaparata, ki sta usmerjena v rob cestišča. Z občino se dogovorijo na koliko časa naj se te naprave prožijo. Dodatno se lahko namesti tudi kamera za zajem video posnetkov. Lasersko zajemanje deluje tudi v čisti temi, za fotografiranje in snemanje v tunelih pa uporabljajo močne reflektorje. Vsako od teh naprav je mogoče dodati ali odstraniti. Občina se recimo lahko odloči, da bo rabila samo sferične fotografije in se pripravi podatke za njihovo uporabo.

Podatki so osnova za pametna mesta in vasi

»Prepričani smo, da sta digitalizacija in umetna inteligenca prihodnost tudi na področju upravljanja z infrastrukturo. Podatki so steber, na katerem se lahko gradi digitalizacija občine in pametna mesta. Zato smo se odločili, da investiramo v te naprave in ponujamo celovito in kakovostno storitev. Mogoče ta trenutek naša celotna ponudba še ni aktualna za vse občine, tudi zaradi stroškov. Prav zaradi tega k stvari pristopamo modularno, da je rešitev lahko primerna tudi za manjše občine.  Ključna prednost je ta, da lahko občine postopoma dodajajo in nadgrajujejo podatke,«  razlaga Beno Lipnik.

Najbolj prodajani produkti Flycom Technologies

 • Snemanje cest 360 (georeferencirane sferične fotografije)
 • Snemanje cest LiDAR (oblak točk – 3d model cestnega omrežja, ki omogoča zelo natančne preglede in meritve)
 • Izvedba natančnih pregledov in meritev tako na sferičnih posnetkih kot v 3d pogledu
 • Izdelava evidence prometne signalizacije
 • Izdelava poškodovanosti cest 
 • Zajem in obnova BCP
 • Poligon cestišča
 • Urejanje osi kategoriziranih in nekategoriziranih cest
 • Avtomatsko klasificiran oblak točk
 • Barvni digitalni ortophoto 5cm GSD
 • Detekcija in atributiranje javnih površin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki