Podnebne spremembe

Skalni podori in padajoče kamenje ogrožajo prometno varnost

Skalni podori in padajoče kamenje so preteča grožnja na marsikaterem odseku cestne in železniške infrastrukture. Za učinkovito zaščito pred padajočim kamenjem so potrebni sistematičen pristop k prepoznavanju nevarnih mest in evidentiranje le-teh, ocena stopnje ogroženosti in nujnosti ukrepanja, načrtovanje in izvedba ustreznega ukrepa, nadzor nad izvedbo in spremljanje dogajanja. V nadaljevanju povzemamo nekaj tragičnih dogodkov na naših cestah, ki so posledica padajočega kamenja ali skalnih porov.

Skala vzela dve življenji

Med Mariborom in Dravogradom zaradi padca skale na vozilo umrla voznik in sopotnica
Tragična nesreča se je pripetila novembra 2018 na cesti Maribor – Dravograd. Večja skala je padla po strmem pobočju z višine kar 120 metrov in se pri tem razbila na dva dela. Del skale je padel na mimi vozeče vozilo, drugo vozilo pa se je zaletelo v skalo, ki je obležala na vozišču.

Skalni podor pri Trbovljah

Zaradi skalnega podora je bila leta 2019 več mesecev zaprta regionalna cesta med Zagorjem in Trbovljami. V dveh nanosih je zdrsnilo skoraj 16.000 kubičnih metrov velikih skal, kamenja, zemlje in dreves. Sanacija je bila zelo zahtevna, cesta pa je bila po odprtju, prevozna le po enem pasu. Pred tremi leti je do večjega podora prišlo tudi na cesti pri trboveljski cementarni Lafarge. Tudi takrat je bila cesta zaradi podora in kasnejše obsežne sanacije dlje časa zaprta. Ena od skal, ki so se prikotalile v dolino, pa je zadela tudi avto, ki je v tistem trenutku pripeljal mimo in v katerem sta bila dva človeka. Voznik je utrpel hujše poškodbe, na srečo pa jo je njegova sopotnica odnesla brez poškodb.

Podor skal in kamenja na regionalni cesti Tržič – Ljubelj

Aprila leta 2019 so se iz pobočja Begunjščice odtrgale večje skale, ki so se skotalile na regionalno cesto proti Ljubelju. 24 vozil, ki so ostala ujeta, so spravili v dolino, cesto pa zaprli. Zaradi skal na cestah in preteče nevarnosti, so bili primorani pripraviti poseben režim prehodov skozi nevarno območje za lokalno prebivalstvo.

Na kolesarsko pot Solkan – Plave zgrmelo več skal

Aprila leta 2019 so se iz pobočja Begunjščice odtrgale večje skale, ki so se skotalile na regionalno cesto proti Ljubelju. 24 vozil, ki so ostala ujeta, so spravili v dolino, cesto pa zaprli. Zaradi skal na cestah in preteče nevarnosti, so bili primorani pripraviti poseben režim prehodov skozi nevarno območje za lokalno prebivalstvo.

Zaradi obsežnih požarov se na cesto kotali kamenje

Na cesti med Štivanom in Sabliči v občini Devin v Italiji so bili primorani zaščititi cestni odsek dolg kakih 100 metrov, saj se s pobočja nad cestiščem na vozni pas vali kamenje. Na tem območju je po požaru letošnjega avgusta vse golo, dejansko ni več rastlinja, ki bi tudi preprečilo padanje kamenja. Pobočje bodo zaščitili za leto dni, se pravi za čas, kar ga bo narava potrebovala, da se na novo zaraste.

Kakšne izkušnje imajo s padajočim kamenjem vozniki?

»Bila je sobota. Ura je bila okoli 3 popoldne. Zmerno lep napol sončen februarski dan. Moja starša sta se odpravila na obisk, k sorodnikom in sicer v vasico Dobrava, ki leži na na hribu Bohor v občini Krško. Peljala sta se po cesti Dolško – Dobrava. Po vsej cesti je bilo nenavadno veliko kamenja, zato sta vozila še bolj previdno kot ponavadi. Nato je počilo. Iz obcestne brežine na nepreglednem delu ceste se je namreč vsulo kamenje. Ker ni bilo moč ustaviti, sta zapeljala čez kamenje in sledil je pok. Iz avta je začelo teči olje. K sreči nič hujšega. Le poškodovan spodnji del motorja in kar precejšen strah mojih staršev. Kamenje, ki se je vsulo in padlo na cesto, je bilo velikosti tudi do cca 20 x 20 cm. Ne upam si pomisliti, kaj bi bilo, če bi kamen priletel pod prednje kolo, glede na to, da ni obcestne ograje in je na drugi strani ceste globok prepad. Samo sreča bi jima rešila življenje. Ko sem se čez dobre pol ure peljal na kraj nesreče, sem kak dober kilometer prej na istem odseku ceste tudi sam naletel na gmoto kamenja in zemlje, ki je polzela na cesto in le sekunda ali dve sta me rešili in bi tudi jaz imel podobno zgodbo,« tako je svojo izkušnjo opisal Aleš Žibert za Posavski Obzornik.

Viri:
https://www.trzic.net/2019/04/novice-podor-skal-in-kamenja-na-regionalni-cesti-trzic-ljubelj/
https://www.primorski.eu/goriska/na-kolesarsko-pot-solkan-plave-zgrmelo-vec-skal-BA266267
https://www.primorski.eu/trzaska/na-cesto-se-kotali-kamenje-XC1172819
https://mariborinfo.com/novica/kronika/skala-vzela-dve-zivljenji-iz-strmine-preti-se-vecja-nevarnost/185557?page=0%2C0%2C5

Vas zanima več?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki