Glavna najnovejšeNajnovejšeNovice

Prometna infrastruktura na španskem otoku Gran Canaria

Španski otok Gran Canaria obdaja Severni Atlantik. Otok je vulkanskega izvora, kar je razlog, se od obale proti notranjosti hitro dviguje. Edinstvena oblika otoka je razlog, da nas od obale do nadmorske višine skoraj 2000 metrov loči okoli štirideset kilometrov vožnje. Res neverjeten občutek spremembe od modrih valov in morskih pen Atlantskega oceana, do temnih skal in gorskega vzdušja.

Avtoceste so na Gran Canarii pričeli graditi s prihodom turistov, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Danes udobna avtocesta, ki poteka ob vzhodni obali otoka, povezuje severni del z južnim delom otoka, letališče, glavno mesto Las Palmas in večje turistične obmorske kraje. Iz glavnega mesta Las Palmas do juga otoka se prispe v štiridesetih minutah udobne vožnje.

Druga zgodba sta zahodni del otoka, katerih strme klife bičajo valovi Atlantskega oceana in notranjost otoka, s strmimi, v skale vklesanimi cestami. Tam lahko doživite adrenalinsko vožnjo po ozkih, vijugastih in strmo vzpenjajočih cestih, ki so tudi raj za številne kondicijsko dobro pripravljene kolesarje.

Prav zdaj na zahodnem delu otoka gradijo novo avtocesto v dolžini 8.5 kilometrov, ki bo vključevala tudi osem tunelov in dva viadukta. Najdaljši viadukt bo dolg 520 metrov. Vrednost investicije znaša 153 milijonov EUR. Gradnja je zahtevna, saj poteka na terenu strmih kamnitih pobočij, večina nove avtoceste pa bo vklesana v gorska pobočja. Izvajalci morajo dela zaključiti v petih letih in pol. Pogodba je bila odpisana konec leta 2018.

Nova avtocestna povezava bo bistveno olajšala življenje domačinov in vzpodbudila gospodarski razvoj na severnem delu otoka.

Prav zdaj na zahodnem delu otoka gradijo novo avtocesto v dolžini 8.5 kilometrov, ki bo vključevala tudi osem tunelov in dva viadukta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki