Dviga Slovenija zastave v ponos, je na twitterju zapisal minister Jernej Vrtovec ob osvojeni bronasti kolajni našega izjemnega kolesarja Tadeja Pogačarja. Novi dnevi prinašajo nove olimpijske kolajne. Kaj se lahko od naših športnikov naučimo vsi, ki se kot navadni smrtniki prebijamo skozi osebne in poslovne izzive?

Naši izjemni športniki dvigajo naš ponos. V Studiu ob 17h, pogovorni oddaji Radia Prvi, ki je potekal še pred začetkom Olimpijskih iger, sta Tomaž Ambrožič, direktor podjetja Sport Media Focus in Beno Lapajne, zastavonoša na igrah v Atenah 2004, nekdanji kapetan rokometne reprezentance, izrekla besede, za katere bi bilo škoda, da bi se izgubile med radijskimi valovi, zato jih povzemamo tudi za naš portal.

Ambrožič: Ni več razloga, da bi razmišljali česa ne zmoremo, vse zmoremo

Samostojna Slovenija se v zadnjih letih lahko ponaša z izjemnimi športniki. Če poleg izjemnih kolesarjev omenimo le še nekatere: Luka Dončič, Janja Garnbert, Alenka Artnik. Njihovi neverjetni uspehi lahko pomagajo ljudem ne samo v športu, temveč tudi na drugih področjih, v gospodarstvu, umetnosti, kulturi, da dobimo tisto potrebno samozavest, ki je v začetku devetdesetih let kot narod še nismo imeli, saj smo bili navajeni biti nekoliko ponižni, potrpežljivi, da bi dočakali nekaj drobtinic, je poudaril Tomaž Ambrožič. “Ko pa spoznaš, da si sposoben v nečem biti najboljši na svetu, da to ni naključje, da imamo v sebi sposobnosti in lastnosti, ki so za to potrebne, potem je to neverjetno spoznanje. Šport lahko postane navdih za vse, ki imajo kakršenkoli talent. Ob uspehih naših športnikov ni več razloga, da bi razmišljali o tem, kako smo majhni in kaj ne moremo, vse zmoremo. Samo način je, kako bomo to spoznanje prelevili v druge dejavnosti, “ trdi Ambrožič.

“V devetdesetih letih smo veljali za narod smučarjev, to je bil edini šport, s katerim smo kot narod dokazovali svojo samozavest in sposobnost. Sem in tja se je našel še kakšen posameznik, kot so bili Ivo Daneu, Katanec, Oblak, Ronaldo Pušnik … Danes je situacija popolnoma drugačna. Ni športne panoge, kjer ne bi imeli kandidatov za najvišja odličja. To moramo prenesti v gospodarstvo, da bomo imeli tudi v gospodarstvu znamke, kot so Ikea, Volvo, ki bodo ponos vsem nam v svetu.”

Lapajne: V porazu se ne smeš ponižati, v zmagi se ne smeš dvigniti

»Kot bivši športnik vidim sporočilo vseh teh rezultatov v tem, da ni omejitev, da so meje samo v glavi. To je osnovno sporočilo slovenskemu narodu. Tudi v poslovnem svetu vidim, da so ljudje, ki se ukvarjajo s športom, veliko bolj pozitivni, uspeh jih ne potre, je spodbuda za nadaljnje delo. V porazu se ne smeš ponižati, v zmagi se ne smeš dvigniti. Ključno sporočilo športa je, da je življenje lepo, da se je treba veseliti. Poglejmo Luko Dončiča, on se smeje, uživa v športu, prav tako Pogačar in še drugi. Dosegajo vrhunske rezultate ob tem, da se zabavajo. Ko nekaj delaš vrhunsko, zgleda enostavno,« pa so besede, ki jih je izrekel Beno Lapajne in bi si jih moral zapomniti vsak poslovnež. 

Foto: STA in 24ur

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki