Kolesarska infrastruktura

Objestnost in vandalizem nad občinskimi kolesi

Vse več je mest s sistemi za izposojo koles, med njimi so BicikeLJ (Ljubljana), KRsKOLESOM (Kranj), KAMKOLO (Kamnik), KolesCE (Celje), GoNm (Novo mesto), PICIKL (Ravne na Koroškem), BICY (Velenje, Šoštanj), BRŽKOLO (Brežice), JeseNICE Bikes (Jesenice), Soboški biciklin (Murska Sobota), Piranko (Piran) in Bike share Ptuj.

Nekatere med občinami izposojajo tudi električna kolesa. Pri tem se srečuje s problematiko vandalizma, namernih poškodb in kraje koles. Ukradena kolesa običajno najdejo odvržena in tako poškodovana, da niso več primerna za uporabo. Na občinah zato uvajajo kazni za nepravilno uporabo, ter opozarjajo, da je poškodovanje in kraja koles kaznivo dejanje, ki ga prijavijo na policijo.

Trboveljska občina je zaradi številnih primerov nepravilne uporabe sistema izposoje e-koles TRajBi, ki ga je uvedla junija letos, sistem začasno umaknila. Do pričetke nove izposoje bo občina spremenila splošne pogoje uporabe e-koles, da bi preprečili nadaljnje nepravilno ravnanje s sistemom.

Tako bodo v prihodnje ob vsaki večji poškodbi kolesa uporabniku takoj zaračunali nastalo škodo. Omejili bodo, za koliko časa si bo posameznik lahko izposodil kolo, da si bo kolesa lahko izposodilo več ljudi. Medobčinsko redarstvo bo izvajalo tudi poostren nadzor nad uporabo sistema TRajBi, napovedujejo na občini.

Povzeto po: Delo, Dnevnik

Foto: Dokumentacija Dnevnika, Kamnik.info

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki