O kolesarskem turizmu sem se pogovarjala s Teresio Harml, ki vodi kolesarski hotel Tauernhof v Flachau. S ponudo kolesarskega turizma so začeli že leta 1995. Pravi, da je v zadnjih dveh letih kolesarski turizem eksplodiral.

Picture of Vladka Šalej

Vladka Šalej

Educenter d.o.o.

Na vprašanje, kaj je najpomembneje pri razvoju kolesarskega turizma, je odgovorila, da je to ponudba celotne regije.

“V zimskem času mora imeti cela regija ponudbo za smučarje, od odličnih smučišč, gostinske ponudbe, nastanitev, do možnosti izposoje in servisiranja smuči. Celotna regija mora delati za smučarski turizem. Podobno je s kolesarskim turizmom. Če regija nima zemljevida z vrisanimi kolesarskimi potmi, za kolesarskega turista ne bo zanimiva. Poleg tega mora imeti vse storitve za kolesarje. Od gostinske ponudbe na kolesarskih turah, možnosti izposoje in servisiranja koles. Pomembno je, da kolesarski turist ve, da je vedno na razpolago nekdo, ki mu bo pomagal. Ko smo bili mladi, smo znali zamenjati predrto zračnico, zdaj tega skoraj nihče več ne zna,” je poudarila.

Kolesarski gosti morajo imeti občutek, da je vedno nekdo, ki jim bo priskočil na pomoč.
Tehnični treningi so del redne ponudbe kolesarskega hotela Tauernhof v Flachau.
Milijonska investicija za ohranitev statusa vodilnega ponudnika kolesarskega turizma v regiji

V zadnjih dveh letih je kolesarjenje eksplodiralo. Glede na to, da so bili med prvimi ponudniki kolesarskega turizma v regiji, so na tem področju vodilni, ostali hoteli jim sledijo. “Nivo naše storitve je visok. Če je v ponudbi hotela možnost pranja koles, to ne pomeni, da je na razpolago samo cev z vodo. Na razpolago imamo profesionalno opremo za pranje koles, vse za oljenje in popravila koles in drugo, kar je potrebno, da je kolo po turah očiščeno in znova brezhibno,” pove Teresia Harml.

Kakšna je zgodba njihovega kolesarskega hotela?

“Ko smo leta 1994 kupili hotel Tauernhof, smo se morali odločiti, kakšno vrsto turizma bomo ponujali. Na eni strani hotela je cesta, na drugi reka, hotel je v centru Flachaua in nima veliko zelenih površin. Zato je odpadla prva misel, da bi bili družinski hotel. Otroci se ne bi imeli kje igrati. Lahko bi bil hotel za pohodnike, vendar se v tem nismo našli. Masovni turizem nam tudi ni dišal. Naklonjena sem bila wellness hotelu, vendar kakšen wellness hotel bi bil, s cesto na eni strani in reko na drugi, brez zelenih površin. Razmišljali smo, da moramo imeti tak turistični produkt, da bomo lahko uporabili danosti naše okolice. Tako smo prišli na idejo o kolesarskem hotelu. Vsakih deset let najamemo profesionalnega svetovalca, ki z nami vodi posebne delavnice, s katerimi preverjamo, če smo še na pravi poti.

Leta 2014 smo bili prvi, ki smo na našem področju zgradili pump track, zdaj so pump tracki povsod. Že sedaj imamo poleg hotela poligon za učenje tehnik. Kolesarski turizem postaja podoben smučanju. Vse več hotelov ponuja kolesarjenje in storitve za kolesarje, mi pa hočemo biti prvi, zato smo se odločili za večmilijonsko investicijo. Na levi strani hotela bomo zgradili nov kolesarski poligon, ki bo na voljo vsem, ne samo gostom našega hotela. Naša ideja je, da moramo v Flachau privabiti kolesarske goste, da bodo rekli, uau, tam se nekaj dogaja, to moramo videti. Želimo ostati vodilni v ponudbi kolesarskega turizma,” je opisala več kot dvajsetletno zgodovino njihovega kolesarskega hotela in načrte za prihodnost.

Foto: https://www.tauernhof.at/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki