DOGODKI

Največja svetovna kolesarska konferenca Velo-city naslednji teden v Ljubljani

Po 2. slovenskem kolesarskem kongresu bo Ljubljana med 14. in 17. junijem gostila največjo kolesarsko konferenco na svetu, Velo-city 2022. Zasedeni so že vsi ljubljanski hoteli, saj se konference udeležuje več kot 1400 udeležencev iz 60 držav. Med konferenco se bo zvrstilo sedem plenarnih in 66 vsebinskih sklopov. Na razstavnem prostoru se bo predstavilo 52 razstavljavcev, vrhunec letošnjega Velo-cityja pa bo kolesarska parada – 11-kilometrsko kolesarjenje po ljubljanskih ulicah in koncert Magnifica 15. junija

Podžupan Mestne občine Ljubljana, Janez Koželj, je na drugem slovenskem kolesarskem kongresu,  ki je potekal letos aprila v Kristalni palači v Ljubljani, izrazil obžalovanje, da se mesta prihodnosti ne prikazujejo polna srečnih kolesarjev, pač pa s samovozečimi in letečimi avtomobili. S kolesarjenjem lahko rešujemo energetsko in podnebno krizo, je poudaril. “Kolesarska mesta so zdrava, vzdržna, prožna, prijazna do vseh ljudi, skratka trajnostna.”

Podžupan je udeležence drugega slovenskega kolesarskega kongresa povabil na svetovno kolesarsko konferenco Velo-city, ki se naslednji teden začne v Ljubljani.

Nekaj zanimivosti o programu konference

Konferenco, ki jo organizira Evropska kolesarska federacija, bodo otvorili Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana, Urša Pintar, slovenska cestna kolesarka, članica World Tour UAE Team ADQ ter Henk Swarttouw, predsednik Evropske kolesarske federacije. Konferenco bo povezovala Mojca Mavec.
Med najvidnejšimi udeleženci bodo gotovo vodilni strokovnjaki na področju trajnostne mobilnosti. Med drugimi sta to Jan Gehl, eden največjih svetovnih urbanistov, ki prihaja iz Danske in Jean-François Decaux, eden od glavnih izvršnih direktorjev skupine JCDecaux, v katero sodi tudi sistem BicikeLJ.
Po uvodnem plenarnem delu bodo sledila številna vzporedna predavanja, primeri dobrih praks in pogovori s priznanimi strokovnjaki. Če izpostavimo samo eno od delavnic: v Sloveniji projektanti pogosto izpostavljajo pomanjkanje prostora kot veliko težavo pri umeščanju kolesarskih površin. O tem, kako učinkovito preoblikovati prostor bodo, na enem od vsebinskih sklopov, razpravljali predstavniki Zuricha, Groningena, Copenhagna, Helsinkov in Ljubljane.
Popoldanski plenarni del bo namenjen politikam in strategijam za spodbujanje kolesarjenja. O tem bodo govorili politiki, ki so s pogumnimi potezami preoblikovali mesta in države v prijetnejša, kolesarjem prijazna okolja: med drugimi županja Gdanska, podžupani Copenhagna, Ghenta in Ljubljane, belgijski minister za mobilnost ter drugi.

Kolesarska parada po Ljubljani in koncert Magnifica

Uvodni plenarni del drugega dneva konference bo namenjen balkanskim mestom. O političnem pogumu, ki je potreben za temeljite spremembe, bodo razpravljali župani Banje Luke, Novega Sada, Sarajeva in Dubrovnika, ki se jim bosta pridružila Maja Oven, BTC, in Zoran Jankovič. Ponovno bodo sledile številne delavnice in popoldanski plenarni del, na katerem se bodo govorniki osredotočili na vključevanje ljudi v odločanje, na odzive prebivalcev na spremembe v prostoru in spremembe v mobilnosti.  

Od sedmih zvečer bo sledil vrhunec družabnega in promocijskega dela dogodka, kolesarska parade po Ljubljani, ki se bo zaključila s koncertom Magnifica.

Predzadnji dan konference bo uvodni plenarni del namenjen pozitivnim učinkom kolesarskega turizma. Številnim vzporednim delavnicam bo ponovno sledil popoldanski plenarni del o inovacijah in razvoju urbane mobilnosti v prihodnosti. Vsi sodelujoči bodo dan zaključili z večerjo na Ljubljanskem gradu, ki bo namenjena povezovanju in mreženju.

V petek, zadnji dan konference, se bodo ponovno zvrstila številna vzporedna predavanja, konferenca pa se bo zaključila z razmislekom o urbanem prostoru in zaključno slovesnostjo.

Konferenca je torej priložnost, da prisluhnete in se srečate z ljudmi, ki spreminjajo svet v kolesarjem prijaznega in katerih cilj je manj avtomobilov in več javnega prevoza v kombinaciji s kolesom.

Konferenco bodo spremljali tudi številni drugi dogodki po mestu, poleg že omenjene kolesarske parade tudi kolesarski festival na Kongresnem trgu. Poleg tega je v Mestni hiši na ogled razstava »Od najstarejšega kolesa na svetu do kolesarskega vrha sveta«.

Konferenco bomo spremljali tudi na Educentru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prihajajoči dogodki